torstai 15. kesäkuuta 2017

Kaunein sana on ruoka

Nyt kun jo yli 4kk on tullu täällä vietettyä niin aattelin että ehkä on aika avata vähän tätä maan ruokakulttuuria.

Mun näkemyshän ghanalaisesta ruoasta ei oo ihan se kaikista autenttisin, koska oon kasvissyöjä ja täällä kuitenki syödään lihaa ja kalaa. Ei kuitenkaan läheskään niissä määrin mitä Suomessa esim. yhellä aterialla syödään. Lisäksi en vaan yksinkertasesti pysty syömään samallalailla tulista ruokaa mitä täällä tyypit syö. Mun tulisuuden sietokyky on ehottomasti nyt korkeemmalla, mutta raja tuli silti kyllä vastaan. En esim. syö koulussa tarjottavaa stewtä enkä myöskään kadun varsilta ostaessa ja aina kun jotain "streetfoodia" ostan, pitää mainita että no pepper.
"Mempee meat, mempee fish, mempee pepe", on se peruslitania mitä hoetaan aina ku ostetaan kaduilta ruokaa (Mempee tarkottaa siis 'ilman' ja taaski oon aika varma että toi ei oo oikea kirjotusasu). Kaikki me kolme siis satutaan olemaan kasvissyöjiä, mikä on tosi kätevä juttu myöski sen kannalta että täällä kotona meille ei tartte kokata illallisella miljoonaa eri ruokaa.

Yks yleisimmistä (ja tylsimmistä) ruoista mitä itellä tulee täällä väkisinki syötyä on ehottomasti valkonen riisi. Lounaaksi ostetaan monesti riisiä ja avokadoa, riisiä ja paistettuja kananmunia tai riisiä ja mustasilmäpapuja ja kaikkia noita sekasin. Joskus myös spagettia ja tomaattikastiketta tai avokadotomaatti"salaattia".
Varsinaisia riisi dishejä on siis kuitenki:

- jollof rice
- rice balls
- fried rice


Jollof rice (thanks google kuvasta)

Joskus ollaan tosi luovia....
Toiset on yam eli jamssi ja plantain eli keittobanaani. Niitä syödään yleensä keitettynä tai uppopaistettuna öljyssä. Niitä syödään yleensä ihan vaan käsin dipaten millon mihinki stewhen. Mää ite tykkään enemmän jamssista ku keittobanaaneista. Yks mun lemppariruoista täällä onki keitetty jamssi ja sellanen vihree stew joka on tehty palmuöljystä, maapähkinätahnasta ja cocoyamin lehdistä tmv.

Keitettyä jamssia ja vihannes stew
Kaikista lempparein ruoka kuitenki on varmaan redred joka koostuu siis uppopaistetuista keittobanaaneista ja mustasilmäpavuista palmuöljyssä.

Redred
Sit on tietysti banku ja fufu, jotka molemmat muistuttaa sellasta taikinapalloa, mutta molemmat on kuitenki tehty eri aineksista. Sit niitä syödään käsin jonku keiton kanssa. Meillä on tosi harvoin fufua tai bankua ruokana (osaksi varmaan sen takia että normaalisti kaikki ne keitot on lihan tai kalan kanssa), joten meillä on aina bileet kun sitä on, koska se tomaattikeitto mitä saadaan sen kanssa on niin hyvää 💗. Banku jauhetaan/taotaan ainaki cassavasta (google kääntäjän mukaan maniokki suomeksi??), fufu taas jamssista tai keittobanaanista ja cassavasta ja jotenki silleen. Se on mulle edelleen vähän mysteeri. Mää en oikeestaan tykkää hirveesti bankusta, mutta fufu taas on kyllä yks lemppareita!


Fufu (thanks google kuvasta taas)

Yks asia mikä on alkanu pikkuhiljaa jopa ärsyttään ruoissa täällä on se, että jokaikiseen paikkaan tungetaan sipulia. Sipuli on ihan ok, mutta 4kk jälkeen ku sitä on jokasessa ruoassa niin ei hirveesti enää inspaa.


Snackkejä (mitä on tosi vähän täällä) mitä me täältä ostetaan, on paahdetut maapähkinät ja muut pähkinäjutut, shortbread (semmosia normi yksinkertasia pikkuleipiä) ja plantain chips jotka on ihan sairaan hyviä!! Joskus tulee myös pilattua hampaita sugarcanella eli sokeriruo'olla 😉.

groundnuts
Ainii ja ei saa unohtaa yhtä pika- ja yöruoaksi muodostunutta lempparia eli indomieta! Kasvissyöjäversio sisältää nuudeleita, vihanneksia ja kananmunaa 😋.

Ja vettähän juodaan näistä muovipusseista, jos en oo jo maininnu aikasemmin! 😄

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti